Vaginale afscheiding

Het slijmvlies van de vagina vormt een voedingsbodem voor de goede Lactobacillen die daar aanwezig zijn. Het door de Lactobacillen aangemaakte melkzuur werkt bacterieremmend en geeft andere binnendringende bacteriën weinig kans om zich te vermeerderen.

vagina-epitheel

Afscheiding vormt dus een natuurlijke beveiliging. Het kan voorkomen dat door een disbalans in de vagina bepaalde bacteriën of schimmels de overhand krijgen en een infectie veroorzaken. Bijvoorbeeld als je weerstand wat minder is, maar ook door gebruik van de pil, antibiotica, zeep, bij overgevoeligheid voor spermadodende middelen, na de menstruatie of na een bevalling.

Symptomen van een vaginale infectie zijn een versterkte afscheiding met een onaangename geur of een afwijkende kleur.

Wat is normale vaginale afscheiding?

Normale afscheiding is over het algemeen doorzichtig, vloeibaar en witachtig.

Een gezonde pH-waarde houdt verschillende bacteriën en schimmels, die normaal in de vagina aanwezig zijn, in balans. Daarnaast houdt het andere bacteriën die er niet horen, uit bijvoorbeeld het darmkanaal, buiten de deur.

Een goede pH zit tussen 3,8 en 4,5.

Abnormale vaginale afscheiding

Klachten over afscheiding kunnen ontstaan door:

• een infectie door bacteriën zoals Bacteriële Vaginose
• een schimmelinfectie zoals Candida
• een sexueel overdraagbare aandoening ofwel SOA zoals Chlamydia

normaflor_infecties

Het is belangrijk dat u voor de juiste aandoening behandeld wordt. Normaflor is alléén effectief bij bacteriele vaginose. Twijfelt u daar aan of vermoedt u een schimmelinfectie of SOA, lees dan eerst meer op:

Vaginale-afscheiding.nl Doe de NormaTest
Alles over SOA’s